Nominatie

De Nederlandse nominatie voor de European Union Prize for Literature is Ik ken een berg die op me wacht van Sholeh Rezazadeh.
Eerdere genomineerden waren Gerda Blees (2021), Jamal Ouariachi (2017) en Marente de Moor (2014). De European Union Prize for Literature is een jaarlijks initiatief ter erkenning van de beste opkomende auteurs in Europa. De winnaar wordt bekendgemaakt op 4 april tijdens de Brussels Book Fair.

Over Ik ken een berg die op me wacht

In deze roman ontmoeten we Aras, de bruisende rivier die door het ruige berglandschap van Noord-Iran dendert. Aan haar oever verblijft een nomadenvolk. De nomaden, waaronder de jonge Saray, leven bij de dag en eten wat het seizoen te bieden heeft. De veertigjarige Alma woont in een woonboot op de rimpelloze Amstel. Op een dag neemt ze een radicaal besluit: ze reist in haar eentje naar Iran. Aan de oever van Aras ontmoet ze Saray en haar nomadenfamilie. In een prachtige poëtische stijl die de lezer kan herkennen van De hemel is altijd paars vertelt Sholeh Rezazadeh het bijzondere verhaal van Alma en Saray, van Aras en de Amstel.

Over Sholeh Rezazadeh

Sholeh Rezazadeh (1989) kwam in 2015 vanuit Iran naar Nederland. Haar romandebuut De hemel is altijd paars (2021) werd bekroond met de Debutantenprijs van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde 2022 en met de Bronzen Uil Publieksprijs 2021. Het stond bovendien op de longlist van de Libris Literatuur Prijs 2022 en de Hebban Debuutprijs 2022. In september 2023 verscheen haar tweede roman: Ik ken een berg die op me wacht. Naast proza schrijft Sholeh Rezazadeh ook poëzie.

Dit zijn alle genomineerden voor de European Union Prize for Literature.

European Union Prize for Literature